Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het belang van back-up en back-upbewaking voor bedrijven

back-up

Gegevensverlies is een veelvoorkomend probleem dat om verschillende redenen kan optreden, waaronder hardwarestoringen, natuurrampen, menselijke fouten en kwaadaardige aanvallen. In sommige gevallen kan gegevensverlies catastrofaal zijn, leidend tot het verlies van waardevolle informatie en aanzienlijke verstoring van de activiteiten van een bedrijf. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om robuuste back-up,- en gegevensbeschermingsstrategieën te implementeren om het risico op gegevensverlies te minimaliseren en de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun systemen te waarborgen.

Back-up belang

De volgende voorbeelden zijn alleen te zien bij bedrijven die niet in IT investeren:

  • We zijn gehackt, al onze bestanden zijn versleuteld. Er is geen back-up.
  • Onze server is gecrasht door een brand/overstroming. Er is geen back-up.
  • Onze CEO heeft beheerdersrechten en heeft per ongeluk een hoofdmap verwijderd; al onze bestanden zijn verdwenen. Er is geen back-up.

De back-up en monitoring van IT infrastructuren is een cruciaal onderdeel van het waarborgen van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de systemen van een bedrijf. Back-up omvat het maken van kopieën van belangrijke gegevens en het opslaan ervan op een aparte locatie, terwijl monitoring inhoudt dat de prestaties en status van de systemen in realtime worden bijgehouden.

Door deze processen te combineren, kan een bedrijf zichzelf beschermen tegen verstoringen en ervoor zorgen dat zijn systemen altijd optimaal presteren.

Back-ups omvatten meestal bestanden, databases, virtuele servers en apps gegevens. In sommige gevallen kan het ook gaan om aangepaste back-up oplossingen voor individuele apps.

Bedrijven moeten prioriteit geven aan het maken van back-ups van kritieke gegevens en informatie. Dit kunnen zaken zijn als databases, serverconfiguraties en andere belangrijke bedrijfsgegevens.

Wat veroorzaakt gegevensverlies

Enkele van de meest voorkomende bronnen van gegevensverlies zijn hardware storingen, softwarefouten, natuurrampen, menselijke fouten en kwaadaardige aanvallen.

  • Hardware storingen zijn een veelvoorkomende bron van gegevensverlies en kunnen optreden wanneer een apparaat, zoals een harde schijf of server, defect of beschadigd raakt.
  • Software fouten kunnen ook gegevensverlies veroorzaken en kunnen optreden wanneer een programma of toepassing niet goed functioneert of crasht. Dit kan leiden tot het verlies van gegevens die door het programma worden verwerkt en kan de bedrijfsvoering van een bedrijf verstoren.
  • Natuurrampen, zoals overstromingen, aardbevingen en orkanen, kunnen ook gegevensverlies veroorzaken. In deze gevallen kan het verlies van gegevens te wijten zijn aan fysieke schade aan de IT infrastructuur van een bedrijf of aan stroomuitval waardoor toegang tot gegevens onmogelijk is.
  • Menselijke fouten zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van gegevensverlies en kunnen optreden wanneer een medewerker per ongeluk belangrijke gegevens verwijdert of overschrijft.
  • Ten slotte kunnen kwaadaardige aanvallen, zoals virussen of ransomware, ook gegevensverlies veroorzaken door belangrijke gegevens te beschadigen of te versleutelen.

Back-ups kunnen gegevensverlies voorkomen door een kopie te maken van belangrijke gegevens en informatie die kan worden gebruikt om verloren of beschadigde gegevens te herstellen.

Waarom is back-up bewaking essentieel

Monitoring daarentegen omvat dagelijkse controles om ervoor te zorgen dat back-ups correct worden uitgevoerd en te waarschuwen als er problemen worden gedetecteerd.

Dit gebeurt meestal buiten de normale werkuren om verstoringen tot een minimum te beperken.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het beheren van back-ups is ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk worden uitgevoerd zoals bedoeld. Hier komen monitoringsystemen om de hoek kijken: ze stellen bedrijven in staat hun back-ups bij te houden en eventuele problemen te identificeren en op te lossen. Naarmate de back-up technologie is geëvolueerd, is de behoefte aan robuuste monitoringsystemen nog belangrijker geworden.

Voordelen van back-ups in de cloud

Cloud back-ups worden om een aantal redenen vaak als beter beschouwd dan andere soorten
back-ups. Een van de belangrijkste voordelen van back-ups in de Cloud is dat ze doorgaans betrouwbaarder en veiliger zijn dan andere soorten back-ups.

Dit komt omdat Cloud back-ups worden opgeslagen op servers die worden onderhouden door professionele serviceproviders en zich meestal bevinden in beveiligde datacenters die zijn beschermd tegen fysieke gevaren en andere risico’s.

Een ander voordeel van Cloud back-ups is dat ze vaak handiger en gebruiksvriendelijker zijn dan andere soorten back-ups. Met back-ups in de Cloud hebben bedrijven doorgaans toegang tot hun back-ups vanaf elk apparaat met een internetverbinding en kunnen ze gemakkelijk gegevens herstellen als deze verdwenen of beschadigd zijn. Dit kan helpen downtime te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de activiteiten van een bedrijf niet worden verstoord door gegevensverlies.

Bovendien zijn back-ups in de Cloud vaak beter schaalbaar dan andere soorten back-ups. Dit betekent dat ze eenvoudig kunnen worden uitgebreid om tegemoet te komen aan de groeiende databehoeften van een bedrijf, en kunnen worden aangepast aan veranderingen in de IT infrastructuur van een bedrijf. Dit kan vooral handig zijn voor bedrijven die een snelle groei doormaken of die complexe en dynamische IT omgevingen hebben.

Het belang van een back-up in een apart datacenter

Naast monitoring is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat back-ups op een veilige en beveiligde locatie worden opgeslagen. Meestal gaat het om het gebruik van een apart datacenter dat is beschermd tegen fysieke gevaren en andere risico’s.

Een datacenter is een fysieke faciliteit die organisaties gebruiken om hun kritieke applicaties en data onder te brengen. Datacenters omvatten doorgaans een netwerk van computers en opslagsystemen die zijn aangesloten op een snel netwerk. Hierdoor kunnen organisaties snel en efficiënt grote hoeveelheden data opslaan, verwerken en distribueren.

Datacenters zijn ontworpen als zeer veilige en betrouwbare omgevingen en zijn meestal uitgerust met een reeks functies en technologieën om de beschikbaarheid en integriteit van de gegevens die ze bevatten te waarborgen. Dit kunnen zaken zijn als redundante voedingen, noodstroomvoedingen, brandblussystemen en fysieke beveiligingsmaatregelen. Datacenters bevinden zich doorgaans ook op veilige locaties, ver weg van potentiële gevaren zoals overstromingen, aardbevingen en andere rampen.

Maar zelfs in de best beveiligde datacenters kunnen zich calamiteiten voordoen, daarom is het belangrijk om back-ups op meerdere locaties op te slaan. Dit helpt om te beschermen tegen het verlies van gegevens en om ervoor te zorgen dat een bedrijf zelfs bij onvoorziene gebeurtenissen kan blijven werken.

Bijvoorbeeld, als een datacenter een catastrofale storing zou treffen, zouden fysieke gevaren zoals brand en aardbeving, back-ups die op een aparte locatie zijn opgeslagen, veilig blijven en kunnen deze worden gebruikt om de verloren gegevens te herstellen. Dit kan ertoe bijdragen dat een bedrijf zonder onderbreking kan blijven werken, zelfs bij onvoorziene gebeurtenissen.

Het hebben van back-ups in een apart datacenter kan ook helpen beschermen tegen kwaadaardige aanvallen. Door back-ups op een aparte locatie op te slaan, kan een bedrijf voorkomen dat aanvallers toegang krijgen tot zowel het primaire datacenter als de back-ups.

Hoe kan ITAF u helpen?

ITAF is een professionele back-up provider die potentiële IT rampen kan helpen voorkomen door back-up en back-up bewaking oplossingen voor uw IT infrastructuur te implementeren.

  • Als IT infrastructuurpartner zal ITAF back-up oplossingen voor u implementeren. Ons team is aanwezig in meerdere datacenters in België en we zorgen ervoor dat uw back-up altijd in een ander datacenter wordt opgeslagen dan uw gegevens. Dit helpt om uw gegevens te beschermen in geval van problemen in het primaire datacenter. We bieden ook Microsoft 365 back-up en kunnen back-up oplossingen op maat maken voor individuele toepassingen.
  • We controleren de voortgang van elke back-up om er zeker van te zijn dat deze goed werkt. Ons evenementenbeheerteam houdt onze tools in de gaten en informeert u als back-ups mislukken, en voert ze vervolgens opnieuw uit om er zeker van te zijn dat ze een werkende back-up hebben. Er wordt dagelijks toezicht gehouden om de status van back-ups te controleren en om te waarschuwen als er updates of problemen optreden. We bieden ook driemaandelijkse rapporten over back-upinstellingen. Ons back-upbewakingssysteem helpt bij het beheren en oplossen van mogelijke problemen met back-ups.

Kortom, ITAF kan uitgebreide back-up,- en monitoringoplossingen bieden om uw gegevens te helpen beschermen en mogelijke IT rampen te voorkomen. Ons team is ervaren en opgeleid om deze oplossingen te implementeren en te bewaken, zodat er altijd een back-up van uw gegevens wordt gemaakt en deze veilig zijn. Door met ITAF samen te werken, kunt u er gerust op zijn dat uw gegevens veilig zijn.

Book a free Call

Deel dit bericht:

Inhoudsopgave

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Omarm de door AI aangedreven
toekomst van werk

Gebruik de onderstaande knop om je CV en sollicitatiebrief te uploaden (verplicht).